NOS NieuwsAangepast

Nederlandse economie groeit weer

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met een half procent gegroeid ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat meldt het CBS naar aanleiding van voorlopige cijfers. De groei, na een krimp in het eerste kwartaal, was verwacht.

De groei is vooral te danken aan de export, van onder meer machines, installaties en landbouwproducten. Huishoudens gaven meer uit in de horeca en aan kleding, huishoudelijke artikelen, elektronica en auto's. Voor de detailhandel was het het beste kwartaal sinds het uitbreken van de crisis, na jarenlange dalende omzetten.

Arbeidsmarkt

Op de arbeidsmarkt zijn er tekenen van herstel. Zo daalt de werkloosheid en zijn er meer vacatures. Er verdwenen wel 8000 banen, maar dat is minder dan de 18.000 in het eerste kwartaal.

Vergeleken met een jaar geleden zijn er 80.000 banen verdwenen. Vooral in de bouw, de financiële dienstverlening en de zorg zijn veel banen geschrapt, onder meer bij de kinderopvang en de thuiszorg.

Plus en min

Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen herstelt de Nederlandse economie maar langzaam. Over het eerste half jaar van 2014 is er slechts een aarzelende, niet doorzettende groei van 0,2 procent.

Pluspunten zijn dat de arbeidsmarkt verbetert, het consumentenvertrouwen toeneemt en de woningmarkt aantrekt.

De zwakke kanten zijn echter dat de bouw blijft krimpen en de verbeteringen op de woningmarkt nog niet meer bouwproductie opleveren. Ook in het tweede kwartaal gingen weer banen verloren in de bouw.

Een ander minpunt is dat de industriële productie slechts licht is gegroeid. Dat is vooral het gevolg van de verzwakte Duitse economie.

Geen recessie

De matige economische groei in Europa is voor een open economie als de Nederlandse niet goed. In Duitsland is de economie in het tweede kwartaal gekrompen, in Frankrijk staat de economie al twee kwartalen stil, en Italië is weer in recessie.

Nederland is dus niet in een nieuwe recessie terechtgekomen. In het eerste kwartaal was er nog sprake van een krimpende economie vanwege de zachte winter, en dus lagere gasproductie. Ook zakten in het eerste kwartaal de autoverkopen in als gevolg van fiscale maatregelen.

Rusland

De CBS-cijfers zeggen niets over de gevolgen van de handelsoorlog met Rusland en van de huidige geopolitieke spanningen. Voor het derde kwartaal zijn de verwachtingen niet heel goed, zegt economieredacteur André Meinema.

"Het ligt voor de hand met onze zwakke economische groei en de krimp en stagnatie van de ons omringende landen, dat de export en de industrie en wellicht het consumentenvertrouwen een flinke tik krijgen. Dan stevenen we af op slechtere cijfers of een krimp in het derde kwartaal."

Ook minister Kamp van Economische Zaken heeft een dubbel gevoel. "Deze cijfers bevestigen het beeld dat de economische krimp van begin dit jaar te wijten was aan incidentele factoren en dat het economische herstel doorzet, maar de vooruitzichten blijven onzeker in het licht van recente geopolitieke ontwikkelingen.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl