NOS NieuwsAangepast

Opnieuw rellen in Ferguson

Er zijn opnieuw rellen uitgebroken in Ferguson, een voorstad van de Amerikaanse stad St. Louis. In Ferguson werd vorig weekend een zwarte jongen doodgeschoten door een politieagent.

De sfeer is grimmig. De mensen roepen om "gerechtigheid" en er wordt hevig gevloekt tegen de politie. Op Twitter wordt gemeld dat de demonstranten willen dat journalisten vannacht bij hen in de buurt blijven, om verslag te doen van wat er gebeurt.

Een inwoner is aan het filmen en deelt de beelden via een livestream.

Arrestatie

De menigte gooit met stenen en molotovcocktails. De politie zet traangas in en vraagt mensen om naar huis te gaan.

Eerder op de avond zijn twee journalisten, van de Washington Post en de Huffington Post, opgepakt. Ze zaten in een McDonald's te werken toen agenten het restaurant ontruimden. Beiden deden verslag van hun arrestatie via Twitter. De journalisten zijn later op de avond vrijgelaten.

De politiechef van Ferguson hoorde via een verslaggever van de Los Angeles Times over de arrestaties. "O God", zei hij en belde naar het politiebureau. "Ik heb gezegd dat ze de verslaggevers moeten vrijlaten."

Training

Gisteren maakte de politiechef bekend dat het nog weken duurt voordat het onderzoek naar de dood van Michael Brown is afgerond. Hij liet weten dat de politie openstaat voor training over hoe om te gaan met de spanningen tussen de blanke en zwarte inwoners in de stad.

Tweederde van de 21.000 inwoners van Ferguson is zwart, terwijl het hele politiekorps van 53 man blank is, op drie agenten na.

De jongen die bij Brown was op het moment van de schietpartij heeft zijn versie van het verhaal verteld. Volgens Dorian Johnson wilde de agent dat de jongens weggingen en opende hij zijn autodeur. De deur klapte terug doordat de jongens dicht bij de wagen stonden.

Daarop werd de agent kwaad, pakte Brown bij zijn nek en probeerde hem zijn auto in te trekken. Vervolgens pakte hij zijn wapen en schoot meerdere keren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl