NOS NieuwsAangepast

Ebolamiddel aangekomen in Liberia

Een doos met de laatste doses van het anti-ebola-middel ZMapp is aangekomen in Liberia. Minister van Buitenlandse Zaken Ngafuan begeleidde de vracht persoonlijk op een vlucht vanuit de VS.

ZMapp versterkt het immuunsysteem. Hoewel het middel officieel nog niet op de markt is, werd een uitzondering gemaakt voor de behandeling van twee Amerikaanse missionarissen en een Spaanse priester met de ziekte. De Amerikanen sterkten daarna aan, maar de priester overleed alsnog.

"Dit middel is geen panacee. Het is een kwestie van uitproberen", zegt een Liberiaanse regeringswoordvoerder. "We kunnen de ziekte pas echt uitroeien als we het aantal besmettingen verminderen."

Weinig

Omdat ZMapp zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt, zijn er slechts weinig doses beschikbaar. Als deze partij op is, duurt het maanden voordat er weer een bescheiden hoeveelheid van geproduceerd is.

De lading die aankwam in Liberia is waarschijnlijk genoeg voor drie patiënten en zal vermoedelijk worden gebruikt voor drie artsen met de ziekte. In het land zijn 670 gevallen geteld; in totaal zijn er in West-Afrika bijna 2000 mensen besmet geraakt.

Liberia onderhandelt ook over een experimenteel ebola-middel uit Canada, Tekmira. De Canadese overheid heeft al gezegd daar honderden doses van te willen leveren. Het bedrijf dat het middel produceert wil echter eerst afspraken maken over aansprakelijkheid, omdat het om een middel gaat dat nog niet op mensen is getest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl