NOS NieuwsAangepast

Geen grote reddingsactie jezidi's

Het is onwaarschijnlijk dat er een grote reddingsoperatie komt voor de jezidi's op de Iraakse berg Sinjar. Tot die conclusie komt de Amerikaanse minister Hagel nu Amerikaanse troepen een bezoek hebben gebracht aan het gebied.

Amerikaanse commando's landden gisteren op Sinjar om het gebied te verkennen. Het bleek dat veel jezidi's al in veiligheid zijn gebracht: in plaats van tienduizenden vluchtelingen troffen de Amerikanen er enkele duizenden. De jezidi's die nog op de berg zitten zijn volgens Hagel in betere gezondheid dan gevreesd. Zo hebben ze de beschikking over de hulpgoederen die de afgelopen dagen zijn afgeworpen in het gebied.

Minister Hagel zei dat het leger zich vooral zal richten op vluchten met hulpgoederen.

Eerste keer

Volgens de Britse krant The Guardian landden de commando's in een Ospray-vliegtuig dat verticaal kan landen. De Amerikaanse zender ABC meldde dat ze slechts korte tijd op de berg bleven. Het zou gaan om nog geen twintig Amerikaanse militairen.

The Guardian schrijft verder dat er vandaag ook een groep Britse SAS-commando's op de berg was. Het is voor zover bekend voor het eerst dat buitenlandse troepen landen op Sinjar, waar duizenden vluchtelingen hun toevlucht zochten na aanvallen van rebellengroep IS.

Geen militaire missie

Hagel maakte gisteren bekend dat hij 130 extra militairen naar Irak heeft gestuurd. Met de stad Erbil als uitvalsbasis moeten zij helpen bij de hulpacties en informatie verzamelen voor Amerikaanse aanvallen op IS.

Hagel benadrukte dat het niet om het begin van een grote militaire operatie gaat, maar dat de troepen zeer beperkt zullen worden ingezet. Een anonieme bron vertelt het persbureau AP dat de extra troepen misschien maar een week in het land zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl