NOS SportAangepast

Dafne, de nieuwe Fanny

Met haar Europese titel op de 100 meter treedt Dafne Schippers in de voetsporen van Fanny Blankers-Koen. De Vliegende Huisvrouw, die bij de Olympische Spelen van 1948 in Londen goed was voor vier keer goud, was de laatste Nederlandse Europees kampioene op de kortste sprintafstand.

Blankers-Koen liep in 1950 in het Heizelstadion in Brussel naar een tijd van 11,7 seconden, destijds een kampioensrecord op de 100 meter. Bijna 65 jaar later eiste Schippers de Europese kroon voor zich op in 11,12.

Voorgangers

Schippers is na Nelli Cooman in 1986 de eerste Nederlandse medaillewinnares op de 100 meter. Cooman werd in 1986 derde bij de EK in Madrid. Afgelopen juni verbeterde Schippers bij de Diamond League-wedstrijd in Glasgow ook al het 28 jaar oude Nederlands record van Cooman; ze bracht het van 11,08 naar 11,03.

De laatste Nederlandse die goud haalde bij een EK was Gerda Kraan in 1962. Zij was destijds in Belgrado de snelste op de 800 meter.

Alleskunner

Voor de Utrechtse allroundster, die in juni haar 22ste verjaardag vierde, is het alweer de tweede medaille op een groot eindtoernooi. Vorig jaar werd Schippers bij de wereldkampioenschappen atletiek in Moskou derde op de zevenkamp. Als zevenkampster werd ze al eens Europees en wereldkampioene bij de junioren.

Hoewel Schippers bleef trainen op de verschillende meerkamp-onderdelen, koos ze dit jaar nadrukkelijk voor de sprintafstanden. Een trainingskamp in de Verenigde Staten bevestigde haar dat ze de snelheid had voor een medaille op de EK.

De nieuwe Fanny

In 1950 bleef het niet bij die ene Europese titel voor Fanny Blankers-Koen. Ook op de 200 meter en 80 meter horden was de legendarische atlete de beste. Schippers wacht eveneens nog twee onderdelen: de 200 meter en de 4x100 meter estafette.

De 'nieuwe Fanny' heeft haar leeftijd mee. Haar illustere voorgangster, later uitgeroepen werd tot 's werelds beste atlete van de twintigste eeuw, was in 1950 al 32 jaar toen ze Europees kampioene werd op de 100 meter.

Wie weet waar Dafne Schippers nog toe in staat is. Zou ze het zelf weten?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl