Basketballers buigen voor Israël

De Nederlandse basketballers hebben hun tweede EK-kwalificatieduel verloren. In de Groningse Martiniplaza was Israël met 57-66 te sterk.

De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren, die zondag een knappe uitzege in Bulgarije had geboekt, leidde na het eerste kwart met 22-21, maar zag Israël vervolgens in twee minuten tijd uitlopen naar 31-22. Oranje kon het verschil verkleinen en stond bij rust met 41-45 achter.

In het derde kwart kwam Oranje zelfs langszij (53-53), maar met vijf punten op rij in de slotfase liep Israël weer weg. De gasten scoorden daarna ook de eerste vijf punten in het slotkwart, waarmee het Nederlandse verzet gebroken was. Tussen de gelijkmaker in het derde kwart en de eerstvolgende score van Oranje lag maar liefst ruim twaalf minuten. Roeland Schaftenaar was topscorer met 12 punten. Worthy de Jong (10) en Nick Oudendag (11) kwamen eveneens in de dubbele cijfers.