NOS WielrennenAangepast

Wielerploeg: lef, aanval en Oranje

"Tien maanden geleden had ik een idee dat ik met de anderen besprak in een cafeetje hier in Breda. Toen bleek dat we allemaal dezelfde droom koesterden: een eigen team beginnen waarin jonge Nederlandse talenten de kans zouden krijgen hun ideaal te verwezenlijken". Dat vertelde een stralende Michael Zijlaard bij de presentatie van het doorgaan van de nieuwe Nederlandse Procontinentale wielerploeg Orange Cycling Team.

De formatie onder leiding van de oud-beroepsrenners Erik Breukink, Michael Boogerd en Jean-Paul van Poppel, heeft Roompot Vakanties als hoofdsponsor weten te strikken voor twee jaar, met optie op een derde jaar. De nieuwe ploeg is nu al zeker van een wildcard voor de Eneco Tour 2015.

"Lef en aanvallend vermogen"

"We zijn gelukkig dat we erin zijn geslaagd dit project van de grond te krijgen. Hopelijk kunnen we in de toekomst uitgroeien tot een toonaangevende ploeg die drijft op passie, lef en aanvallend vermogen", aldus Zijlaard, die verantwoordelijk is voor het management.

Zijlaard hoopt per 1 januari 2015 met een budget van drie miljoen euro aan de slag te kunnen gaan, Roompot zal daarvan twee miljoen voor zijn rekening nemen. "We we hebben goede hoop dat we in de komende maanden voldoende andere partners weten te vinden om de zaak sluitend te maken."

Droom van Van Poppel

Voor Jean-Paul van Poppel komt een langgekoesterde droom uit. De oud-topsprinter was na zijn actieve carrière actief als ploegleider in het vrouwenpeloton en de profploeg Vacansoleil, maar maakte geen geheim van zijn ambitie om ooit een volledig Nederlandse ploeg te leiden.

Als talentscout voerde Van Poppel al de nodige verkennende gesprekken. Zijn beide zoons zullen in ieder geval niet de overstap maken, zo laat Van Poppel weten. Danny en Boy van Poppel liggen beiden vast bij het Luxemburgse Trek.

"Ik denk dat een derde van het team uit ervaren jongens moet bestaan en twee derde door de jongeren wordt gevormd", aldus Erik Breukink. De ploeg spiegelt zich aan een ploeg als Topsport Vlaanderen en mikt op achttien tot twintig Nederlandse coureurs, waarbij wordt gestreefd naar een mix van ervaren renners en jonge talenten.

Raboverleden "geen probleem"

Breukink en Michael Boogerd werkten ook samen bij Rabobank in een periode waarin meerdere renners in verband werden gebracht met doping. Boogerd bekende voor de camera zelfs het gebruik van epo.

"Dat was helemaal geen probleem", stelde Boogerd, die vooral uitkijkt naar de eerste zege van de ploeg. "Vooropgesteld dat het me geweldig lijkt met renners te kunnen werken die er volle bak voor willen gaan, is winnen toch ook iets dat me aanspreekt."

Team Belkin

Roompot Vakanties was in de afgelopen periode ook in gesprek met Team Belkin, bevestigde woordvoerder Laura Ligthart. Het werd dus Team Orange Cycling. "Een compleet Nederlandse ploeg, dat past helemaal bij onze, oer-Hollandse signatuur", stelde Laura Ligthart van de Zeeuwse onderneming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl