NOS NieuwsAangepast

Raadsels rond Russisch konvooi

Er is veel onduidelijkheid over het Russische konvooi met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne. Waar de 280 vrachtwagens nu zijn, is niet bekend. Ook zijn er tegenstrijdige berichten over het al dan niet toelaten van de trucks door Oekraïne.

De vrachtwagens vertrokken gisteren vanuit Moskou. Vandaag zouden ze naar de grens met Oekraïne rijden. Er zijn berichten dat de trucks nog altijd in Voronezj staan, waar ze gisteravond aankwamen. Voronezj ligt nog honderden kilometers van de grens. Andere media melden dat het konvooi wel op weg is.

Meest waarschijnlijk

Correspondent David Jan Godfroid zegt dat het het meest waarschijnlijk is dat de trucks vanochtend helemaal niet zijn vertrokken. "Een journalist heeft van grote afstand een foto gemaakt van de basis waar de vrachtwagens vannacht stonden. Daarop zijn vrachtwagens te zien. Of ze er allemaal staan, is onmogelijk te zeggen."

De Russische regering hult zich in stilzwijgen. Vandaag zijn er geen foto's of video's gepubliceerd waarop het konvooi te zien is, in tegenstelling tot gisteren.

Gesplitst

Het voormalige hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst Martsjoek schrijft op zijn Facebookpagina dat het konvooi zich in tweeën heeft gesplitst. De ene helft zou ten noorden van Charkov de grens over willen, zoals de Oekraïense regering in Kiev eist. Die route voert namelijk door gebied dat in handen is van het Oekraïense leger.

De andere helft van de vrachtwagens volgt volgens Martsjoek een andere route. Dan zouden de vrachtwagens oostelijk van Loegansk de grens oversteken, meteen door gebied dat in handen is van de separatisten. In deze trucks zou onder meer militair materieel liggen, zegt Martsjoek.

Provocatie

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Avakov zei eerder vandaag dat het konvooi zijn land niet in komt. "Provocatie door een cynische agressor is niet toelaatbaar op ons grondgebied", schreef Avakov op zijn Facebookpagina.

Premier Jatsenjoek herhaalde nog eens de voorwaarden die zijn land heeft gesteld aan het toelaten van het konvooi: bij de grens bij Charkov moet de lading worden overgeladen in wagens van het Rode Kruis. Hij zei niet dat de Russische hulp het land niet in mag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl