NOS NieuwsAangepast

Brüggen maakte blokfluit volwassen

Dirigent en musicus Frans Brüggen verwierf in de jaren 60 en 70 wereldfaam als blokfluitist. De blokfluit- door veel mensen vooral gezien als een instrument voor kinderen- werd mede dankzij Brüggen volwassen.

Begin jaren 80 richtte hij het Orkest van de Achttiende Eeuw op, waarmee hij werken uitvoerde van Rameau, Bach, Haydn, Mozart en Beethoven. Met zijn orkest reisde Brüggen de hele wereld over en maakte hij talloze concert- en cd-opnames. In 2010 wordt het orkest onderscheiden met de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds, die dan voor het eerst wordt uitgereikt.

Pionier

Frans Brüggen was een pionier in de oude muziek. Net als Nederlandse collega's als Gustav Leonhardt en Ton Koopman bestudeerde hij de originele partituren en andere historische bronnen om de componist zo goed mogelijk te begrijpen en in zijn geest muziek te maken.

Het orkest van Brüggen speelt op authentieke instrumenten of kopieën daarvan om het oorspronkelijke klankbeeld zoveel mogelijk te benaderen.

Geen purist

De heldere klankkleur van oude instrumenten was belangrijk voor Brüggen, maar hij was niet streng in de leer. Hij dirigeerde ook 'moderne' orkesten zoals de Radio Kamer Filharmonie en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Spraakmakend waren onder meer zijn uitvoeringen van de passies van Johann Sebastian Bach, de Schöpfung van Haydn en de symfonieën van Beethoven.

Doe-het-zelver

Brüggen leerde het vak van dirigent in de praktijk; hij was- in de woorden van topdirigent Bernard Haitink- een van de doe-het-zelvers in de oude muziek. Hij had een beperkte, hoekige slagtechniek, maar hij wist zijn bedoelingen feilloos over te brengen, geconcentreerd en hartstochtelijk.

Hij stond als dirigent regelmatig voor diverse Europese orkesten. Ook was hij de vaste gastdirigent van het Londense Orchestra of the Age of Enlightenment en het Orchestre de Paris.

Frans Brüggen, die al tijden kampte met een zwakke gezondheid, was 79 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl