Veel minder plofkraken

Het aantal ram- en plofkraken is dit jaar drastisch afgenomen. Tot en met juli waren 13 geldautomaten doelwit van een plofkraak. In het eerste half jaar van 2013 werden nog 93 plofkraken gepleegd, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Samenwerking

De daling is volgens de NVB het resultaat van een betere samenwerking tussen banken, politie en het Openbaar Ministerie. Vorig jaar begon de politie met het organiseren van actiedagen tegen ram- en plofkrakers.

Bovendien investeren banken veel geld in het beveiligen van pinautomaten. Toch waarschuwt de NVB dat criminelen het zullen blijven proberen. "Daarom is essentieel dat de samenwerking met de politie wordt voortgezet, zodat er ook de komende tijd arrestaties blijven volgen."

Explosieven

Bij het merendeel van de plofkraken wordt de geldautomaat met gas opgeblazen, meestal in combinatie met een ram. Ook explosieven worden steeds vaker gebruikt, maar die hebben minder succes voor de dieven.

De ram- en plofkraken verplaatsen zich nu naar België en Duitsland, omdat daar minder maatregelen genomen zijn om de kraken te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl