NOS NieuwsAangepast

Russisch konvooi weer op weg

Het konvooi met Russische trucks met hulpgoederen is weer op weg naar Oekraïne. De vrachtwagens stonden vannacht stil in de buurt van de stad Voronezj en nadert inmiddels de stad Belgorod, niet ver van de grens.

Het konvooi is nu een dag onderweg. Sinds het vertrek is er veel onduidelijkheid over de route en bestemming van het transport. Dat het nu richting Belgorod rijdt, duidt erop dat de route via Charkov voert. Vanaf daar is het nog uren naar de bestemming, verder naar het oosten.

Er was ook sprake van dat het konvooi een kortere route naar Loegansk zou nemen. De regio rond die stad wordt, in tegenstelling tot die bij Charkov, gecontroleerd door de separatisten. Kiev zou dan geen controle op het transport hebben.

Invasie

Oekraïne zei eerder dat het Russische hulpkonvooi een dekmantel is voor een invasie van de Russen. Ook de NAVO vreest dat.

Correspondent David Jan Godfroid zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de procedure bij de grens nog wel even kan duren. "Er zal daar nog wel wat stampij worden gemaakt."

Nijpender

Gisteren liet Oekraïne weten dat het konvooi alleen het land in mag als de lading wordt overgeladen in trucks van het Rode Kruis. Nu lijkt er een akkoord over supervisie van het Rode Kruis en plaatsing van Oekraïense kentekens.

"Het is nog niet zo dat mensen nu doodgaan van de honger, maar de situatie wordt wel steeds nijpender", zei David Jan Godfroid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl