NOS NieuwsAangepast

Canadees ebola-vaccin naar WHO

De Canadese regering stelt een experimenteel vaccin tegen ebola ter beschikking aan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het gaat om 800 tot 1000 doses van een vaccin dat wel op dieren, maar nog niet op mensen is getest.

Dinsdag gaf de WHO het groene licht voor het gebruik van medicijnen waarvan de testfase nog niet is afgerond. Het is gezien de omstandigheden ethisch verantwoord, oordeelt de WHO.

Tegen ebola is nog geen goedgekeurd middel, wel zijn diverse landen en geneesmiddelenproducenten bezig met de ontwikkeling van vaccins. De ziekte leidt tot bloedingen die in de meeste gevallen dodelijk zijn.

Angst

De uitbraak van ebola in West-Afrika is de ernstigste ooit. Er zijn al meer dan duizend mensen overleden, het overgrote deel in Guinee, Liberia en Sierra Leone. De angst voor besmetting in de regio is groot.

Twee Amerikaanse hulpmedewerkers en een Spaanse priester hebben een een experimenteel Amerikaans middel gekregen, ZMapp. De Spanjaard is desondanks overleden, de Amerikanen lijken op te knappen.

Ethiek

Probleem is dat de ebola-vaccins die worden ontwikkeld nog maar in kleine hoeveelheden beschikbaar zijn. Nu de vraag is beantwoord of het ethisch verantwoord is mensen te behandelen met onvoldoende geteste medicijnen komen de hulpverleners voor de vraag wie wel en wie niet behandeld moet worden.

Canada heeft laten weten dat het zeker vier maanden nodig heeft om grotere hoeveelheden van het vaccin te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl