NOS NieuwsAangepast

Oproep tot kalmte na dood tiener VS

In de Amerikaanse staat Missouri hebben burgerrechtenactivisten opgeroepen tot kalmte, na de dood van een zwarte tiener. Die werd zaterdag in Ferguson doodgeschoten door een agent. De 18-jarige Michael Brown was ongewapend.

Sinds zijn dood is het 's nachts onrustig in Ferguson. Een wake voor Brown liep zondag uit de hand en leidde tot plunderingen. Ook maandagnacht waren er rellen.

"Hartverscheurend"

Dominee en burgerrechtenactivist Al Sharpton zegt dat er niet uit Browns naam geweld mag worden gebruikt.

Ook president Obama riep vanaf zijn vakantieadres in Martha's Vineyard op tot kalmte. "Gedenk deze jongeman door reflectie en onderling begrip", zei Obama. Hij noemde het incident hartverscheurend.

De Amerikaanse justitie en de FBI zijn een onderzoek begonnen naar de toedracht van de schietpartij.

Naam agent

Sharpton zei na een gesprek met de familie van de jongen dat hij volledige openheid van de politie eist. De activist wil dat de politie de naam van de agent bekendmaakt.

De politie weigert dat, omdat de agent met de dood zou worden bedreigd. De agent is vanwege het onderzoek op non-actief gesteld.

Volgens Sharpton kan de politie doordat de naam van de agent geheim wordt gehouden geen objectief onderzoek doen.

Trayvon Martin

Sommige mensenrechtenactivisten hebben een vergelijking gemaakt met de dood van de 17-jarige Trayvon Martin in Florida. Die werd in 2012 doodgeschoten door een burgerwacht. Ook Martin was ongewapend. Volgens velen werd Martin doodgeschoten omdat hij zwart was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl