NOS NieuwsAangepast

EU-wapens kunnen naar Koerden

Europese landen die wapens willen leveren aan de Koerden in Irak kunnen dat doen. Wel moeten ze dat afstemmen met de Iraakse regering in Bagdad. Dat is de uitkomst van overleg van de EU-ambassadeurs in Brussel.

De president van de Koerden in Irak, Barzani, riep de internationale gemeenschap zondag op om de Koerden te voorzien van wapens in de strijd tegen IS (voorheen ISIS). De ambassadeurs bespraken dat op een ingelaste vergadering waar ook werd gesproken over de crises in Oekraïne en Gaza.

Groen licht

De diplomaten slaagden er niet in om een gezamenlijk standpunt over wapenleveranties te bereiken, maar gaven landen die militair materieel willen leveren wel het groene licht.

Met name Frankrijk, Italië en Tsjechië zijn voorstander van het bewapenen van de Koerden, maar omdat er ook landen tegen waren, kwam het niet tot een gemeenschappelijk standpunt. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier heeft gezegd dat zijn land de Iraakse overheid militaire hulp wil bieden.

Noodhulp

In Brussel is verder afgesproken om de hulpverlening van de 28 EU-landen te gaan coördineren, zodat de hulp efficiënter kan worden verdeeld.

Verder is er nog eens vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan vluchtelingen in Irak. Eerder dit jaar was daarvoor al 12 miljoen euro vrijgemaakt. .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl