NOS NieuwsAangepast

Moskou akkoord met rol Rode Kruis

Oekraïne laat Russische hulpgoederen die per konvooi onderweg zijn uit Rusland alleen toe als het Internationale Rode Kruis daar de supervisie over krijgt. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat dat zal gebeuren.

De hulpgoederen zijn in 280 vrachtwagens geladen. Een woordvoerder van de Russische regering zei dat nog niet vaststaat waar de goederen de grens overgaan. Hij zei dat het nog een paar dagen kan duren voor de hulpgoederen in Oekraïne zijn.

De Oekraïense regering laat de hulpgoederen niet zomaar toe. Als ze worden overgeladen in vrachtwagens van het Rode Kruis zijn ze wel welkom in het land. Oekraïne staat er bovendien op dat de goederen het land binnenkomen via een grenspost die in handen is van het leger. Over een lengte van 100 kilometer wordt de grens door rebellen beheerst.

Lading

Bovendien weet de Oekraïense regering niet wat de Russische trucks vervoeren. Alleen met een schriftelijke verklaring van het Rode Kruis mogen de hulpgoederen het land in.

Oekraïne denkt aan een grensovergang tussen de regio Belgorod in Rusland en Charkov in Oekraïne.

Gisteren leek er overeenstemming over het transport tussen Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten, de Europese Unie en het Rode Kruis.

De Franse president Hollande besprak de zending van de hulpgoederen vanochtend met president Poetin. Hij zei hem dat de toestemming van Kiev voor het transport is vereist en ook door het Rode Kruis moet zijn goedgekeurd.

Oekraïne vreest dat onder het mom van een humanitaire missie Rusland een interventie voorbereidt in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl