NOS NieuwsAangepast

Overheid werkt aan eigen Dropbox

De overheid werkt aan een eigen opslagdienst, vergelijkbaar met Dropbox. Het belangrijkste verschil is dat de documenten op eigen servers worden opgeslagen en niet in de Verenigde Staten.

Ook is de dienst, met de werktitel Localbox, gratis en helemaal open. Experts kunnen de broncode inspecteren en beoordelen of het systeem veilig is. Dat maakt het ook mogelijk voor particulieren en het bedrijfsleven om de dienst te gebruiken.

Localbox werd op een hackersfestival onthuld door internetjournalist Brenno de Winter, die bij het project betrokken is. Ook de Leeuwarder Courant schreef erover. Er werken zes overheden mee, waaronder de Raad van State, de Algemene Rekenkamer, het UWV en de Belastingdienst. Ze steken zo'n 150.000 euro in het project.

Beveiliging

"De gemiddelde gemeenteraad verspreidt vertrouwelijke documenten via Dropbox. We weten dat de Amerikaanse overheid die daardoor kan inzien", zegt De Winter. Dat was de aanleiding om aan Localbox te beginnen. Het project dankt zijn naam aan het feit dat iedereen een dropbox voor zichzelf kan maken.

Localbox maakt gebruik van end-to-end encryption. Dat betekent dat bestanden op de computer of smartphone van de gebruiker worden versleuteld en dan pas op de server worden opgeslagen. Het voordeel is dat een hacker die in de server inbreekt alleen bestanden ziet die nagenoeg waardeloos zijn.

Ook de eigenaar van de server kan niets met de versleutelde bestanden. Bij Dropbox is dat anders: het Amerikaanse bedrijf kan de versleuteling verwijderen en daarna bestanden overhandigen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Het is de bedoeling dat de broncode van de opslagdienst later dit jaar vrij beschikbaar komt, zodat bedrijven en particulieren die naar eigen inzicht kunnen gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl