Extra maatregelen centrales België
Er worden extra veiligheidsmaatregelen genomen in de Belgische kerncentrales. De aanleiding is het stilvallen van de kerncentrale van Doel vorige week. De beheerder van de centrale in de buurt van Antwerpen, Electrabel, gaat uit van sabotage.
Er zijn nog geen verdachten opgepakt voor het stilvallen van de kerncentrale. Volgens correspondent Joris van Poppel is wel duidelijk geworden dat iemand een klep heeft opengezet, waardoor er 65.000 liter smeerolie uit een turbine is weggelopen. "Die turbine raakte oververhit en beschadigd, waardoor de kernreactor stilviel. Er was geen nucleair gevaar, maar het is nogal wat als er een reactor stilvalt omdat iemand een klep open zet."
De olie kwam in een opvangreservoir terecht. Normaal gesproken wordt de smeerolie daar naartoe afgevoerd als er brand is.
Op de weegschaal
Het onderzoek naar het openzetten van de klep is nog in volle gang. "Er zijn natuurlijk werknemers in die ruimte geweest", zegt Van Poppel. "Die hebben een badge, worden gefilmd en zelfs gewogen als ze de ruimte binnengaan waar het lek is ontstaan. Die beelden worden geanalyseerd en werknemers worden verhoord door het Belgische Openbaar Ministerie."
Electrabel neemt ondertussen extra maatregelen om de veiligheid te vergroten. Zo mogen werknemers niet meer alleen in een technische ruimte komen. "Dat gold al voor de ruimtes waar de kernreactoren staan, maar nu ook voor andere ruimtes met onder andere turbines."
De regels gelden niet alleen voor de kerncentrales bij Antwerpen, maar ook voor de centrales bij Tihange. De reden daarvoor is dat er volgens Electrabel verschillende bedrijven in beide centrales werken.
Te weinig stroom
De schade in Antwerpen is groter dan gedacht volgens Van Poppel. "De kernreactor die stilligt is niet beschadigd, maar de turbine die de stroom opwekt wel. Vorige week werd nog gezegd dat de reactor half augustus weer zou gaan draaien, nu is dat al opgeschoven naar half september."
Als de centrale in september niet opgestart wordt, heeft dat grote gevolgen voor de stroomvoorziening in België. "Er zijn al problemen in Tihange. Door haarscheurtjes in reactorvaten liggen er al een paar reactoren heel lang stil. Daar komt dit nu nog bij. Als de kernreactor in Antwerpen niet voor de winter draait, dreigt er een groot probleem. Dan hebben ze misschien niet genoeg elektriciteit."