NOS NieuwsAangepast

HRW: Egypte pleegde massamoord

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dringt aan op een internationaal onderzoek naar, wat zij noemt, de massamoord waar de regering van Egypte vorig jaar verantwoordelijk voor was. In een periode van zes weken werden toen 1150 demonstranten van de Moslimbroederschap gedood, staat in een vandaag gepubliceerd onderzoek van HRW.

Het onderzoek heeft een jaar geduurd. De gewelddadigste gebeurtenis was op 14 augustus vorig jaar, toen het vuur werd geopend op een kamp met aanhangers van de afgezette president Morsi. In twaalf uur tijd werden toen volgens HRW zeker 817 demonstranten gedood op een plein in Caïro.

Sisi

Human Rights Watch roept in het bijzonder op tot een onderzoek naar de rol van de huidige president Sisi en tien hoge functionarissen van de veiligheidsdiensten.

HRW beschuldigt Egypte van het gebruik van buitensporig geweld tegen de Moslimbroederschap. President Morsi werd op 3 juli vorig jaar door het leger afgezet. De legerleider en minister van Defensie was Abdel Fattah el-Sisi, de huidige president.

Egypte liet gisteren een directeur en andere hoge functionaris van HRW niet toe in het land. De twee wilden het rapport in Egypte presenteren. Een onderzoeker van HRW verliet daarop ook het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl