NOS NieuwsAangepast

VNO: schade boycot boven 1,5 mrd

De schade voor de Nederlandse export als gevolg van de Russische boycot kan oplopen tot 1,5 miljard à 2 miljard euro, dat zegt VNO-NCW-directeur Hans de Boer.

De forse waardedaling van overgeproduceerde paprika's en tomaten is in deze berekening nog niet meegenomen. Eerder werd de schadelast voor Nederland geschat op 500 miljoen euro, maar dat is volgens De Boer veel te optimistisch. "Bij die berekening is niet gekeken naar Nederlandse groothandelsbedrijven die bijvoorbeeld vanuit Polen opereren", zegt hij.

Schadevergoeding

Gisteren hadden vertegenwoordigers van ondernemers overleg met staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken over eventuele maatregelen. VNO-NCW pleit voor ingrijpen van de politiek in de markt. Bedrijven zouden minder moeten produceren om zo het overaanbod te verkleinen. Daar moet dan schadevergoeding tegenover staan, als het aan de werkgeversorganisatie ligt.

LTO Nederland sluit zich hierbij aan. "Met een klein beetje Europees geld kunnen we er ook voor zorgen dat het voedsel dat we uit de markt halen op een fatsoenlijke manier verwerkt wordt of daar terecht komt waar het hard nodig is", zegt voorzitter Maat. De Europese Commissie is gisteren begonnen met het beoordelen van deze oplossing.

Zorgvuldig

Staatssecretaris Dijksma benadrukte gisteren dat de problemen van voedselproducenten vragen om een Europese aanpak. "Het is zaak dat we met een gemeenschappelijk antwoord komen. Het moet snel, maar ook zorgvuldig."

Donderdag is er in Brussel Europees overleg over maatregelen voor bedrijven die door de Russische voedselboycot worden getroffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl