NOS NieuwsAangepast

Curaçao laat bolletjesslikkers lopen

Curaçao houdt voorlopig geen bolletjesslikkers meer aan. Het is in het hoofdbureau van de politie zo vies, dat de drugskoeriers daar van de gezondheidsautoriteiten in Willemstad niet meer mogen worden opgevangen. Curaçao laat ze daarom lopen.

Justitie houdt op het vliegveld van Willemstad nog wel vijftien tot twintig reizigers per week aan die drugs in hun koffer of onder hun kleren smokkelen. "Bolletjesslikkers mogen gewoon doorlopen en naar Amsterdam of Düsseldorf vliegen", aldus correspondent Dick Drayer. "Daar worden ze alsnog aangehouden, omdat Curaçao de namen van vermoedelijke bolletjesslikkers wel doorgeeft aan de autoriteiten in Nederland en Duitsland."

De toestand van het cellencomplex op het hoofdbureau in Willemstad is al langer een zorg. Eerder dit jaar kwam al aan het licht dat de riolering niet werkt. "Het stinkt er ongelofelijk. Er is daarnaast nauwelijks daglicht en ventilatie." Een deel van het terrein is een vuilnisbelt geworden, met oude aircosystemen en koelkasten.

Vloeibare drugs

Ondertussen hebben artsen op Curaçao alarm geslagen over een nieuwe vorm van drugstransport, waarbij bolletjesslikkers een groter risico lopen op overlijden. "Steeds meer drugshandelaren laten koeriers met vloeibare drugs reizen om de kans op ontdekking in röntgenapparaten te verkleinen", aldus Dick Drayer. Het verpakkingsmateriaal van de drugs is zo dun dat het makkelijk kan scheuren. "Een chirurg die ik sprak vergeleek het plastic met een boterhamzakje. Die zakjes scheuren steeds vaker, met levensbedreigende gevolgen." De artsen kunnen het plastic daardoor ook moeilijker verwijderen. "Het is zo dun dat je het nauwelijks ziet in de maag."

De artsen signaleren een forse stijging van het aantal levensbedreigende situaties. De lange vlucht naar Europa vergroot de kans op scheuren verder, waarschuwen ze. De smokkelaars die wel in de problemen komen, halen vaak het ziekenhuis niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl