NOS SportAangepast

Kasparov geen voorzitter FIDE

Garri Kasparov heeft naast het voorzitterschap van wereldschaakbond FIDE gegrepen. Concurrent Kirsan Iljoemzjinov werd namelijk herkozen als voorzitter. De Rus, die al sinds 1995 preses is van de FIDE, kreeg bij de verkiezing in Tromsø 110 stemmen. Zestig gedelegeerden kozen voor tegenkandidaat Kasparov.

De 52-jarige Iljoemzjinov, oud-president van de Sovjet-republiek Kalmukkië, is in de schaakwereld vanwege corruptie en zijn banden met het Kremlin omstreden. Oud-wereldkampioen Kasparov, door velen beschouwd als de beste schaker ooit, is een fel tegenstander van het bewind van de Russische president Vladimir Poetin.

In 2010 verloor Kasparovs schaakrivaal Anatoli Karpov in de FIDE-verkiezing ook van Iljoemzjinov. In 2006 deed de Nederlander Bessel Kok een gooi naar het voorzitterschap, ook hij legde het af tegen Iljoemzjinov.

"Rekening houden met bedrog"

"Vals spel zoals gebruikelijk. Zo gaat het altijd bij de FIDE", reageerde Kasparov na afloop van de stemming. "Wie zich kandidaat stelt moet rekening houden met bedrog. Ik dacht dat ik de valsspelers kon overwinnen, maar ik zat ernaast. Ik vind het tragisch voor de schaaksport. Ze zijn de afslag naar de toekomst voorbij gereden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl