NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis met hulp naar Loegansk

Oekraïne heeft ingestemd met een humanitaire missie van het Rode Kruis in de door Russische separatisten ingenomen stad Loegansk. De stad is omsingeld door het Oekraïense leger en de bevolking is verstoken van de eerste levensbehoeften.

Rusland, de Europese Unie en andere internationale partners doen mee aan de actie om voedsel, water en hulpmiddelen naar de regio te brengen. Volgens de Oekraïense president Porosjenko wordt het plan ook gesteund door de Amerikaanse president Obama.

Het Kremlin in Rusland liet eerder vandaag al weten dat het hoe dan ook een humanitair konvooi naar Oost-Oekraïne zou sturen. Daar is nu kennelijk internationale steun voor.

Het is de bedoeling dat het een civiel konvooi wordt, zonder militairen, waar in elk geval Russen aan meedoen. Het konvooi moet dwars door oorlogsgebied.

Samenwerking

Eerder werden nog zorgen geuit over het Russische plan, omdat dit misschien met militair geweld gepaard zou gaan. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie vroeg president Poetin niet militair in te grijpen in het conflict in Oost-Oekraïne. "Geen enkele reden rechtvaardigt een militaire actie, ook geen humanitaire reden", zei hij.

De Oekraïense regering in Kiev zei vandaag dat Rusland 45.000 man heeft samengetrokken bij de grens met Oekraïne. Er staan ook 160 tanks, 150 raketsystemen, 192 gevechtsvliegtuigen, 137 gevechtshelikopters en 1360 gepantserde wagens klaar, meldde een woordvoerder van het Oekraïense regeringsleger.

De NAVO schatte het aantal Russen aan de grens eind vorige week op 20.000. NAVO-chef Rasmussen noemt het een "hoge waarschijnlijkheid'' dat het Kremlin militair ingrijpt in Oost-Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl