NOS NieuwsAangepast

''Er is ruimte in bonusregels''

De strengere regels voor bonussen in de financiële sector hoeven niet te betekenen dat er helemaal geen bonussen meer aan medewerkers kunnen worden uitgekeerd. ''Er is ruimte in de bonusregels'', zegt Hans Stoter, de directeur van ING Investment Management, de vermogensbeheerstak van ING, in de Britse zakenkrant Financial Times.

Hij reageert daarmee op het voorstel van het kabinet. Dat wil met ingang van 1 januari 2015 de bonussen van Nederlandse banken en verzekeraars beperken tot maximaal 20 procent van het jaarsalaris. Daarmee zou de regelgeving in Nederland strenger zijn dan in de rest van Europa.

Antipathie

De strenge aanpak van banken en bonussen komt tegemoet aan de antipathie van het publiek tegenover banken en bankiers, na de reeks reddingen en nationalisaties van banken en ophef rond de hoge bonussen.

Met name in de Angelsaksische financiële wereld hebben de bonussen voor bankiers er mede toe geleid dat banken onverantwoorde risico's namen en financiële producten verkochten die klanten en banken in grote problemen brachten.

Blijven belonen

Stoter: "De Nederlandse overheid heeft het een stuk lastiger gemaakt voor grote financiële instellingen.'' Toch twijfelt hij er niet aan dat de ING ook binnen de Nederlandse regels werknemers extra kan blijven belonen zoals men dat nu gewend is, ook al heeft een gelijk speelveld in Europa over regelgeving rond bonussen natuurlijk de voorkeur.

Stoter heeft dan ook goede hoop dat het bedrijf goede werknemers kan blijven aantrekken en belonen voor het vermogensbeheer.

ING Investment Management in Londen beheert zo'n 177 miljard euro en heeft 1100 werknemers in dienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl