NOS NieuwsAangepast

Experiment met ebola-medicijn

In Amerika wordt geëxperimenteerd met een medicijn tegen het ebola-virus. Twee hulpverleners die in Afrika besmet raakten, worden behandeld met het middel, maar op korte termijn hoeven ebola-patiënten er nog niet veel van te verwachten. Dat zegt gezondheidsredacteur Rinke van den Brink in het NOS Radio 1 Journaal.

Wat is het voor medicijn?

"ZMapp is een middel dat met behulp van muizen wordt gemaakt. Het is een cocktail van drie soorten anti-stoffen, zo geheten anti-lichamen. Dat zijn eiwitten die de verdere ontwikkeling van het virus in besmette mensen tegengaan. Het wordt nu toegediend aan twee Amerikaanse hulpverleners die in Afrika zijn geweest en aan een patiënt in Spanje. Het lijkt bij hen goed te werken. Alle drie de patiënten zijn flink vooruit gegaan."

Waarom kunnen ebola-patiënten er maar weinig van verwachten?

"Het ontwikkelen van dit middel kost veel tijd. Er is nu dus ook maar een beperkte hoeveelheid beschikbaar om mee te experimenteren. Dit zijn dan ook de eerste drie mensen die dit medicijn krijgen. Eerder is het alleen nog op muizen en apen getest. De fasen die normaal worden ingezet om te kijken of het medicijn veilig is voor mensen, zijn nu overgeslagen."

"Als het medicijn veilig is, kan het worden geproduceerd, maar daar gaat tijd overheen. Er zijn nu maar een paar potjes beschikbaar in Amerika, en dat is niet genoeg om het op grote schaal in te zetten in Afrika."

Een Canadese medicijnfabrikant was met proeven begonnen met een ander medicijn tegen ebola. Hoe staat dat ervoor?

"De toezichthouder had die proeven tijdelijk stilgelegd, om onderzoek te doen naar de veiligheid van het middel. Het bedrijf heeft nu toestemming gekregen om het middel TKM-Ebola te testen bij patiënten die dat zelf willen. Dat zal binnenkort wel gebeuren, maar ook in dit geval is het middel nog niet op zo'n grote schaal beschikbaar om een epidemie zoals die in Afrika te bestrijden."

"De wereldgezondheidsorganisatie, WHO, gaat deze week met ethici overleggen of je experimentele middelen op deze manier aan zieken kan geven. Stel dat het op grote schaal wordt ingezet in Afrika en het gaat mis, dan krijgen de producenten al gauw verwijten dat ze middelen hebben getest op arme inwoners van Afrika."

"Die bedrijven zijn ook ontzettend bang voor schadeclaims. Waarschijnlijk heeft de familie van de patiënten in de VS en Spanje papieren moeten ondertekenen dat ze geen claims indienen als het middel negatieve bijwerkingen heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl