NOS NieuwsAangepast

Meer windmolens aan Duitse kust

Het moederbedrijf van Nuon, het Zweedse Vattenfall, investeert 1,2 miljard euro in de bouw van een windmolenpark voor de Duitse Noordzeekust. Vattenfall doet dat samen met energieleverancier Stadtwerke München. Het wordt het tweede windmolenpark dat de twee partijen bouwen.

Het park, genaamd Sandbank, zal bestaan uit 72 windmolens. Het komt 90 kilometer ten westen van het eiland Sylt. Die moeten naar verwachting jaarlijks ongeveer 400.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. Vattenfall krijgt 51 procent van het belang in handen.

Nieuwe wetgeving

Per 1 augustus is in Duitsland een nieuwe wet in werking getreden. Daarin staat dat in 2020 windmolens op zee voor 6,5 gigawatt aan energie moeten leveren. Dat is nu 0,6 gigawatt. Ook geeft de wet onder meer duidelijkheid over de vergoeding voor het leveren van stroom aan het net. Die helderheid maakt het voor investeerders, zoals energiebedrijven, makkelijker om nieuwe besluiten voor de lange termijn te maken.

De bouw van Sandbank begint in de zomer van 2015.

Het eerste park, DanTysk, is in aanbouw. Dat zal naar verwachting volgend jaar in gebruik worden genomen. Ook worden in Duitsland nog zeven andere windmolenparken gebouwd op andere plaatsen of door andere investeerders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl