NOS NieuwsAangepast

20.000 NL'ers weigeren reanimatie

Het aantal Nederlanders dat niet gereanimeerd wil worden als ze in acute nood verkeren, groeit explosief. Het aantal mensen dat per jaar de 'niet-reanimerenpenning' van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) aanvraagt, steeg van 1200 in 2007 tot ruim 5000 vorig jaar. In totaal dragen zo'n 20.000 mensen de penning.

Petra de Jong van de NVVE zei in het Radio 1 Journaal dat deze mensen voor zichzelf hebben beslist dat ze niet als 'kasplant' uit een reanimatie willen komen, ook al is die kans nog zo klein. Volgens De Jong is de kans dat je een reanimatie overleeft 10 tot 20 procent, de kans dat je daarna bijna niets meer kan 1 procent.

Dragers van de penning mogen volgens de wet niet worden gereanimeerd. Volgens De Jong houden hulpverleners zich daar bijna altijd aan. Toch zijn er een paar gevallen bekend, met name in ziekenhuizen, dat er toch is gereanimeerd terwijl de patiënt dat niet wilde.

Automatisch lid

Aanvragers van de penning worden automatisch lid van de NVVE. De vereniging komt vooral in het nieuws als er over euthanasie wordt gediscussieerd.

"Maar er zijn ook mensen met een religieuze achtergrond die tegen euthanasie zijn, maar wel graag de penning hebben", zegt de Jong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl