NOS NieuwsAangepast

CDA teleurgesteld over ISIS-oordeel

Oppositiepartij CDA vindt het kabinetsoordeel over daden van terreurgroep ISIS in Noord-Irak te voorzichtig. Kamerlid Pieter Omtzigt is teleurgesteld dat minister Timmermans de acties van ISIS geen genocide wil noemen.

Omtzigt wijst naar de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Die landen zeggen wel dat ISIS genocide pleegt. Het CDA wil dat Nederland zich aansluit bij president Obama, premier Cameron en de Franse minister Fabius en de aanval van ISIS op jezidi's en andere minderheden behandelt als poging tot genocide.

Kamervragen

Timmermans beantwoordde zondagavond Kamervragen over de kwestie. "Als blijkt dat ernstige misdaden zoals genocide of misdrijven tegen de menselijkheid zijn gepleegd, dan moeten die onderzocht worden en de daders worden vervolgd", schreef hij. Dat gaat het CDA niet ver genoeg.

Aanleiding voor de Kamervragen van CDA, ChristenUnie en SGP was de situatie van tienduizenden jezidi's die op de vlucht zijn voor ISIS-strijders. Ze dreigen te worden vermoord als ze zich niet tot de islam bekeren. Strijders van ISIS hebben elders in Irak en in Syrië al honderden "ongelovigen" afgeslacht.

"Vreemd"

D66-Kamerlid Sjoerdsma noemt het vreemd dat Timmermans niet van genocide wil spreken. ChristenUnie-leider Slob zegt op Twitter dat het kabinet nog steeds terughoudend is.

Als de moordpartijen van ISIS in Noord-Irak worden gekwalificeerd als genocide, heeft dat juridische gevolgen. Nederlandse jihadisten die daarbij betrokken zijn, kunnen dan in Nederland worden vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl