NOS VoetbalAangepast

"Chinees Wang weet niets van ADO"

De eredivisie is weer begonnen en dus is het ook weer tijd om aan tafel bij Studio voetbal terug te blikken op de eerste speelronde en vooruit te kijken op het nieuwe seizoen. FC Twente kwam in Leeuwarden niet verder dan 1-1. Ajax boekte een geflatteerde zege op een sterk Vitesse (4-1). PSV won, zonder goed te spelen, eenvoudig met 3-1 bij Willem II. Feyenoord had de grootst mogelijke moeite om van tien Hagenaars te winnen.

ADO Den Haag werd kort voor de start van de eredivisie overgenomen door de Chinese zakenman Wang Hui. "Die meneer Wang weet niets van Den Haag. Maar hij wil zich laten informeren", weet Kees Jansma, voormalig perschef van Oranje.

"Hij heeft een aantal Hagenaars, of import-Hagenaars zoals ik, uitgenodigd om zich te laten informeren. Ik heb hem verteld dat ADO Den Haag wel een cultclub is en dat het zonde is om dat aan te tasten. Aan de andere kant gaat het financieel natuurlijk niet zo goed met ADO Den Haag. Zijn bedrag zou voldoende moeten zijn om de club stabieler te maken."

Eto'o naar Ajax?

Afgelopen dagen werd bekend dat Marc Overmars namens Ajax gesprekken heeft gevoerd met Samuel Eto'o. Gaan we de Kameroense topspits binnenkort zien in de eredivisie?

"Ik zag hem meteen in de kleedkamer zitten met jongens van de A1. Hoeveel verdient die jongen, twintig miljoen per jaar?", fantaseert Jan Mulder. "Je kunt ook zeggen, leuk. Maar niet als je een team wil opbouwen dan moet je niet iemand als Eto'o kopen."

Co Adriaanse valt Mulder bij: "Het past ook niet in de historie van Ajax. Ze hebben nu Milik gehuurd, een zeer talentvolle spits. Sigthorsson is er nog en Zivkovic. Om dan zo'n speler voor korte termijn te halen..."

Kees Jansma vernam van Marcel Brands, de technisch directeur van PSV, dat Eto'o ook bij de Eindhovenaren zou zijn aangeboden. "Hij zou twee keer het salarisplafond van PSV willen verdienen, wij hebben omgerekend dat Eto'o zo'n twee miljoen zou willen verdienen."

Ronald de Boer ziet ook de mogelijkheden die het binnenhalen van een wereldster biedt. "Als je Eto'o koopt, krijg je zoveel exposure. Dat houd je niet voor mogelijk", weet De Boer. "Het is ook een soort marketing. Maar het technisch beleid gaat voor. Hij moet niet een last zijn."

"Eto'o in de eredivisie, ik kan het me niet voorstellen", besluit Jansma. "Ik vind het zelfs een beetje ongepast."

Wie wordt kampioen?

De analytici verwachten dat de kampioensschaal dit jaar eindelijk weer eens naar Eindhoven zal gaan. "Ik heb PSV als de grote favoriet en daarna Ajax", aldus De Boer. "Als je de teams naast elkaar zet, dan heeft PSV gewoon de beste ploeg. Maar dat zegt niet alles."

Alleen Adriaanse zet zijn geld op Ajax. "Bij Ajax is bijna alles hetzelfde gebleven. Siem de Jong is weg, maar die deed vorig jaar toch al heel vaak niet mee. We zien jong jongens die doorbreken op moeilijke plekken, linksbuiten en rechtsbuiten. En de trainer, die de afgelopen vier jaar de belangrijkste man was bij Ajax, is gebleven. Dus ik denk dat het Ajax wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl