2-jarige was eerste ebolapatiënt

De ebola-uitbraak in West-Afrika is de grootste epidemie van de gevreesde ziekte tot nu toe. Met al bijna 1800 gevallen, van wie er 961 stierven, lijkt de epidemie alle andere incidenten in het verleden samen (2361 zieken) te gaan overtreffen.

Het begon bij een jongetje van 2 en zijn moeder, die niet eens wisten aan welke ziekte ze leden.

De peuter uit de Guinese regio Guéckédou werd ziek op 2 december vorig jaar. Hij had koorts, moest veel overgeven en had zwarte ontlasting, wat wijst op interne bloedingen. Het jongetje overleed vier dagen later.

Een week later overleed de moeder van de jongen aan hevige bloedingen. Zijn zusje van 3 werd ziek op Eerste Kerstdag en bezweek vier dagen later.

Vlees of fruit?

Hoe het jongetje ziek is geworden, weten de onderzoekers niet. Mogelijk heeft hij besmet apenvlees gegeten, maar het kan ook zijn dat het een stuk fruit was waar een besmette vleermuis op had gepoept. De ziekte bleek in ieder geval niet afkomstig uit andere delen van Afrika, waar ebola vaker de kop op stak.

Duidelijk is wel dat niemand van het medisch personeel dat de patiënten verzorgde rekening hield met ebola. Daarom werden er in het begin ook geen rigoureuze quarantainemaatregelen genomen om verspreiding te voorkomen.

Meegelift

De ziekte verspreidde zich daarna op twee manieren. Ten eerste raakten mensen besmet die de begrafenis bijwoonden nadat de oma van de kinderen was bezweken aan de ziekte. Daarnaast liftte het virus ook mee met hulpverleners die door het gebied reisden.

Door een hulpverlener die bekendstaat als S14, het veertiende suspected (vermoedelijke) geval, kwam de ziekte terecht in een ziekenhuis in Macenta, 100 kilometer verderop. Daar liepen een arts en meerdere van zijn familieleden de ziekte op in februari.

Alarm komt te laat

Op 10 maart sloeg het ziekenhuis alarm. Doordat de ziekte toen echter al zo lang had rondgesluimerd in het gebied, waren er te veel brandhaarden om adequaat op te treden, blijkt uit een reconstructie van de New York Times. Bovendien lag het epicentrum rond het drielandenpunt van Guinee, Sierra Leone en Liberia, waardoor ebola makkelijk de grens kon oversteken.

Tegen de tijd dat Artsen zonder Grenzen internationaal alarm sloeg over de ziekte, was het eerste slachtoffer in Liberia al overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl