NOS SportAangepast

Nuchterheid Broersen sterk wapen

Het gaat goed met de Nederlandse atletiek. Vanaf dinsdag gaan maar liefst 43 atleten uit ons land op jacht naar persoonlijke records, finaleplaatsen en eremetaal bij de Europese kampioenschappen in Zürich.

Op de meerkamp heeft Nederland verschillende ijzers in het vuur. Bij de mannen zijn Pelle Rietveld en Eelco Sintnicolaas kanshebbers op een klassering in de topvijf.

Bij afwezigheid van die andere Nederlandse wereldtopper - Dafne Schippers kiest in Zürich voor de sprintnummers - is Nadine Broersen zelfs een favoriet voor het goud. "Ik heb geen last van die rol", aldus een zelfbewuste Broersen. "De enige druk die ik voel, is de druk die ik mezelf opleg."

Nuchterheid

Nuchterheid is misschien wel het sterkste wapen van de geboren Noord-Hollandse. "Ik begin gewoon met de horden. Daarna moet je dat uit je hoofd zetten en naar het volgende onderdeel gaan."

Op die manier werd Broersen in maart met een persoonlijk record wereldkampioene indoor op de vijfkamp. Die ervaring geeft vertrouwen. "Ik weet nu dat het net als in Polen gewoon goed kan vallen. Er zijn niet per se grote uitschieters nodig voor een pr. Dat geeft me wel een heel goed gevoel voor Zürich."

Pijntjes

De uitdaging van de meerkamp zit in de combinatie van lopen, springen en werpen. Een moeilijke combinatie, met voortdurend het risico van blessures. Het is de taak van de coaches om hun atleten af te remmen.

In het geval van Broersen is dat bondscoach Ronald Vetter, die in Zürich ook dochter Anouk begeleidt in de meerkamp. "Vaak zegt hij dat het minder moet, want ik wil altijd meer en meer", weet Broersen. "Eerlijk gezegd ben ik nooit bang voor een blessure. Het is misschien een naïeve gedachte, maar ik heb nog nooit een zware blessure gehad."

Dat betekent niet Broersen zonder pijntjes haar meerkampen afwerkt. "Die pijntjes blijven gewoon, daar moet je mee leren omgaan."

Blessurevrij

Pelle Rietveld kampte meer dan een jaar met blessures en lijkt gretiger dan ooit. In juni verbeterde hij in de prestigieuze meeting in het Duitse Götzis zelfs zijn beste prestatie ooit. Eelco Sintnicolaas, de wereldindoorkampioen van 2013 en zilveren medaillewinnaar van de EK in Barcelona in 2010, moest Götzis juist laten schieten.

In mei raakte hij geblesseerd aan zijn hamstring. "Die blessure zag ik niet aankomen, het ging namelijk hartstikke goed. Daarna hebben we de plannen omgegooid. Ik wist dat de EK niet in gevaar zou komen."

Toch reist Sintnicolaas met vertrouwen af naar Zwitserland. "Die weken van herstellen zijn eigenlijk ook wel prettig omdat je veel progressie boekt. Als je ziet dat je vooruitgaat, dan komt het vertrouwen vanzelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl