NOS SportAangepast

Zeilers tevreden over testregatta

Vooraf werd er veel gepraat over het afval in de baai en de weersomstandigheden in Rio de Janeiro. Maar nu het eerste testevent in de olympische baai van 2016 is afgelopen, heerst er tevredenheid in het Nederlandse kamp. Met vier medailles heeft de equipe het prima gedaan.

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe behaalde het enige goud. Zilver was er voor windsurfster Lilian de Geus en Laser-zeiler Rutger van Schaardenburg. Het duo Annemiek Bekkering en Annette Duetz pakte het brons in de 49erFX-klasse.

Kritiek op locatie

Volgens NOS-commentator Ayolt Kloosterboer heeft vooral Dorian van Rijsselberghe zijn visitekaartje afgegeven. "Hij heeft daar toch een klapje uitgedeeld. Hij heeft de rest van de concurentie laten zien dat ze wel mee mogen doen, maar dat hij er met het goud vandoor gaat."

Met Van Rijsselberghe is tevens een van de grootste criticasters van de zeillocatie genoemd. Meerdere malen heeft hij zich uitgelaten over de volgens hem vieze baai. Nadat hij de noodklok luidde over het vele afval, heeft de gemeente Rio de Janeiro de baai schoongemaakt, maar volgens de windsurfer zijn er nog steeds problemen: "Het grote vuil is er nu wel uit, maar er blijven nog genoeg plastic zakken over. En ook die kun je om je vin heen krijgen."

Olympische kwalificatie

Het testevent is voor de Nederlandse zeilers niet alleen belangrijk om de omstandigheden ter plekke te testen. De resultaten tellen mee voor de olympische kwalificatie. Als de zeilers tijdens deze race en de WK over een maand in Santander een goede klassering halen, kwalificeren ze zich al voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De verwachting is dat Dorian van Rijsselberghe en Marit Bouwmeester, die in Rio als vijfde eindigde, dat moeten kunnen halen.

Tijdens de test voor de vorige Olympische Spelen in Londen haalde Nederland vijf medailles, bij de Spelen zelf werden dat er drie. Kloosterboer denkt dan ook dat het resultaat van dit toernooi een goede indicatie is voor de kansen straks. "Vorige keer was het een goede graadmeter, hopelijk is dat nu ook het geval."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl