NOS NieuwsAangepast

39 doden bij vliegtuigcrash Iran

Bij een vliegtuigcrash bij de Iraanse hoofdstad Teheran zijn 39 passagiers en bemanningsleden om het leven gekomen. Eerder werd nog gesproken van 48 doden, maar negen mensen zouden de crash hebben overleefd. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Iraanse staatsmedia melden dat het toestel vier minuten na de start vanaf de luchthaven Mehrabad vlakbij de hoofdstad Teheran is neergestort. Het zou zijn neergekomen op een weg in de buurt van het vliegveld. Er zijn ook berichten dat het op een woonwijk terecht is gekomen: een ooggetuige zegt dat het tegen een muur tot stilstand kwam. Drie mensen die in de buurt wonen zouden met brandwonden naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Taban

Het vliegtuig was onderweg naar de woestijnstad Tabas. Er zouden vijf kinderen aan boord zijn geweest. Het gaat om een klein toestel van het type Iran-141 van de maatschappij Sepahan Airlines. Deze toestellen worden meestal gebruikt voor binnenlandse vluchten. Ze worden gebouwd in Iran en zijn ontwikkeld in Oekraïne.

De zwarte dozen van het vliegtuig zijn nog niet gevonden. Iraanse media zeggen dat de motoren zijn uitgevallen.

Boycot

Vliegtuigongevallen zijn in Iran geen uitzondering. De vloot is verouderd en het onderhoud zou slecht zijn. Zo zijn veel vliegtuigen van Amerikaanse fabrikanten voor 1979 gekocht. Na de Iraanse Islamitische Revolutie werden de banden tussen de landen verbroken en werd een economische boycot ingesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl