NOS NieuwsAangepast

Japan 'onder water' door Halong

In Japan is de orkaan Halong aan land gegaan. Volgens de laatste berichten is er één dode gevallen en raakten 33 mensen gewond.

De orkaan, met windsnelheden tot 180 kilometer per uur, bereikte afgelopen nacht het eiland Shikoku. De storm heeft inmiddels kracht verloren en trekt nu langzaam richting het grootste eiland van Japan, Honshu.

Op Shikoku zijn ruim een half miljoen mensen geëvacueerd omdat wordt gevreesd dat hun huizen onder water komen te staan. De orkaan gaat gepaard met veel regen en het waterpeil in rivieren stijgt daardoor drastisch. Aan de kust wordt rekening gehouden met golven van twaalf meter.

500 mm

Vandaag valt op Shikoku naar verwachting 400 millimeter regen. Een stuk oostelijker, in de buurt van de miljoenenstad Nagoya, wordt 500 millimeter neerslag verwacht. Dat is zelfs voor Japan extreem veel. In Nederland valt gemiddeld 850 millimeter per jaar.

De enorme hoeveelheden regen leiden tot ongelukken en overlast. De twee grootste luchtvaartmaatschappijen hebben gisteren 500 vluchten geschrapt. Ook vandaag vallen zeker 200 vluchten uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl