NOS NieuwsAangepast

Vrouw bevalt van 'verkeerde' baby's

Een Italiaanse vrouw is bevallen van een tweeling die gegroeid is uit embryo's van een ander stel. In een vruchtbaarheidskliniek werden de embryo's per ongeluk verwisseld. De biologische ouders hebben het ouderschap opgeëist, maar de rechter heeft nu bepaald dat de kinderen bij de moeder mogen blijven.

De twee baby's, een jongen en een meisje, werden vorige week geboren. De vrouw kreeg in de derde maand van haar zwangerschap pas te horen over de fout van het Sandro Pertini ziekenhuis in Rome. Een DNA-test wees uit dat de embryo's aan het andere stel toebehoorde, bij wie de vruchtbaarheidsbehandeling zelf was mislukt.

Strijd

Ondertussen is er een juridische strijd losgebarsten rond de tweeling, vertelt correspondent Rop Zoutberg. "De biologische ouders hebben geprobeerd hun achternamen bij de baby te laten registreren, dat is mislukt. Ook hun poging een bezoekregeling te krijgen was tevergeefs."

Tegelijkertijd hebben de 'draagouders' de kinderen laten inschrijven bij het bevolkingsregister. De echtparen zullen volgens Zoutberg niet samen tot een oplossing komen. "Het echtpaar dat de kinderen kreeg wil niets van de biologische ouders weten."

Verdrietig

De rechter bepaalde gisteren dat de baby's bij de vrouw die ze ter wereld bracht, mogen blijven. Hij liet meewegen dat zij is bevallen van de kinderen en dat de vader ze al heeft erkend. De biologische ouders laten het er niet bij zitten. Ze willen de zaak voorleggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

"We zijn blij dat ze zijn geboren en dat het goed met ze gaat. Maar we zijn verdrietig dat we ze niet in onze armen kunnen nemen", laten de ouders weten via hun advocaat.

Achternamen

De kliniek maakte de fout begin december toen de twee koppels op hetzelfde moment een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen. De minister van Volksgezondheid stelde meteen een onderzoek in en de kliniek mocht voorlopig geen embryo's meer plaatsten.

De verwisseling blijkt uiteindelijk een menselijke fout. De achternamen van de vrouwen lijken erg op elkaar: vijf van de zes letters zijn hetzelfde. De kliniek heeft nieuwe procedures ingevoerd die zulke fouten moeten voorkomen. Zo krijgt elke patiënt een bepaalde code en behandelt de kliniek niet meer dan drie vrouwen per dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl