NOS NieuwsAangepast

Ophef over nieuwe cover Roald Dahl

Om de vijftigste verjaardag te vieren van Charlie and the Chocolate Factory besloot uitgever Penguin het boek van een nieuwe omslag te voorzien. Fans van de boeken van Roald Dahl zijn echter totaal niet te spreken over de cover.

In plaats van de beroemde tekeningen van Quentin Blake prijkt er op de omslag nu een foto van een jong meisje dat strak naar voren staart. Ze is gekleed in felle kleuren en heeft zware make-up. Het blijkt een foto te zijn die in 2008 in een modeblad verscheen.

Lolita?

Critici vinden dat de cover te seksueel getint is. Op internet wordt veelvuldig geopperd dat Penguin het ontwerp beter had kunnen gebruiken voor Lolita, over een professor die een relatie met een 12-jarig meisje begint.

Anderen vinden de cover misleidend. "Als ik het boek niet zou kennen, zou ik denken dat het een schokkend verhaal voor volwassenen is. Misschien een thriller over jonge meisjes in de schoonheidsindustrie", luidt een suggestie.

Anderen dachten meteen aan de roman Valley of the Dolls, over de Amerikaanse entertainmentindustrie.

Niet aangepast

Penguin was juist erg tevreden over de cover. "Deze foto legt de nadruk op hoe Dahl zowel de lichte als de donkere aspecten van het leven omarmde."

Een woordvoerder ontkent dat de foto een van de hoofdpersonen uit het boek moet voorstellen, zoals de verwende Veruca Peper of de kauwgomkauwende Violet Beauderest. In plaats daarvan staat de foto symbool voor de gestoorde verhoudingen tussen kinderen en volwassenen in het boek.

De uitgever benadrukt dat deze versie, in de Penguin Modern Classics-reeks, bedoeld is voor volwassenen. Een woordvoerder verzekert dat er voor jongere lezers een uitgave zal komen met de tekeningen van Blake op de voorkant, zoals van ouds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl