Gehandicapten tussen wal en schip

Door redacteur Ardi Vleugels

Belangenorganisaties voor gehandicapten slaan alarm omdat een groep zwaar gehandicapte kinderen en volwassen in het nieuwe zorgstelsel tussen wal en schip valt. Ze vragen de staatssecretaris snel in te grijpen.

Het gaat om kinderen en volwassen die veel en zware zorg nodig hebben en ervoor kiezen die hulp thuis te organiseren, met hulp van ouders, omgeving en zorgprofessionals. Hun zorg is zo zwaar dat ze officieel niet onder de zorgtaken van gemeenten en zorgverzekeraars vallen, maar onder de nieuwe Wet Langdurige Zorg.

Maar daar krijgen deze mensen ook geen gehoor, omdat deze groep thuis woont en geen officiële verblijfsindicatie voor een instelling heeft.

Onzekerheid

Het gevolg is dat geen enkele zorginstantie zich geroepen voelt voor deze mensen te betalen of met deze groep te communiceren over wat hen te wachten staat. "Zij zitten dus in grote onzekerheid over hun toekomst omdat ze niet weten waar ze over een paar maanden moeten aankloppen", zegt een woordvoerder van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Hoe groot deze groep mensen is, proberen de belangenorganisaties nu in beeld te brengen.

Eind juli vroegen de VGN en Iederin ook al aandacht voor het probleem in een brandbrief aan de staatssecretaris Van Rijn. Nu herhaalt de VGN de waarschuwing in een nieuwe brief. De belangenorganisaties roepen de staatssecretaris op deze doorlopende patstelling te doorbreken.

"Iemand moet de regierol pakken", zegt de VGN. "De staatssecretaris heeft al aangegeven dat deze mensen echt onder de Wet Langdurige Zorg vallen, dus hij moet de instanties aansporen snel en gezamenlijk actie te ondernemen."

'Geen zachte landing'

De belangenorganisaties waarschuwen in dezelfde brief ook dat gemeenten komend jaar veel te weinig willen betalen voor de zorg aan gehandicapten. Ze zeggen dat ze in sommige gevallen maar eenderde willen betalen van het bedrag dat voorheen betaald werd voor dezelfde zorg.

Ook kopen de zorgkantoren veel minder zorg in dan verwacht. Ze vragen de staatssecretaris om hulp omdat hij een 'zachte landing' had beloofd van alle zorgveranderingen.

Ministerie van VWS herhaalt de toezegging dat deze mensen zorg houden en in de Wet langdurige zorg terechtkunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl