NOS NieuwsAangepast

Amerikanen bombarderen ISIS

Amerikaanse straaljagers hebben een stelling van ISIS-troepen in het noorden van Irak gebombardeerd. Gisteren gaf president Obama toestemming voor dergelijke acties ter verdediging van Amerikaanse militairen en christenen die op de vlucht zijn voor de opmars van ISIS-troepen.

Volgens het Pentagon was het bombardement in Arbil een reactie op een ISIS-beschieting van Koerdische troepen die waren gelegerd in de buurt van Amerikaanse manschappen. Twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen wierpen 500-ponders af op een houwitser van ISIS. Ze waren opgestegen van een vliegdekschip.

Of er doden zijn gevallen bij de aanval, is nog niet bekend.

Obama

Washington laat verder met nadruk weten dat de Amerikanen niet van plan zijn om weer grondtroepen naar Irak te sturen. "Ik zal er als bevelhebber voor zorgen dat de VS niet weer in een oorlog in Irak terechtkomt", zei Obama.

Minister Kerry zei vandaag dat het optreden van ISIS in Irak alle tekenen vertoont van genocide. De toekomst van het land staat op het spel, zei hij in Kabul. Hij veroordeelde de terreurcampagne die ISIS is begonnen tegen christelijke minderheden in Irak.

Koerdische troepen, de Peshmerga, hebben naar eigen zeggen vandaag een groot aantal christenen die op de vlucht zijn voor ISIS in veiligheid gebracht. Een Koerdisch persbureau vermeldde er niet bij hoeveel jezidi's zijn gered. Ze zijn met bussen naar de stad Dohuk gebracht. Zo'n 50.000 mensen in de regio zijn gevlucht.

Britten weg

De Britse regering heeft zijn burgers opgeroepen om Arbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan, te verlaten in verband met de oprukkende ISIS-troepen. De regering zegt dat de veiligheidssituatie snel kan verslechteren wegens de gevechten in de buurt van Arbil.

In de stad met 1,5 miljoen inwoners verblijven veel westerlingen. Londen wil ook dat Britten vertrekken uit steden in de omgeving van Arbil. Reizen naar de provincies Arbil, Suleymania en Dohuk wordt ontraden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl