NOS VoetbalAangepast

Vier keer naar Oost-Europa in EL

De loting voor de play-offs van de Europa League heeft louter Oost-Europese tegenstanders opgeleverd voor de Nederlandse deelnemers. De loting van Feyenoord ligt gevoelig. Tegenstander Zorja Loegansk is afkomstig uit het door Russische separatisten gecontroleerde deel van Oekraïne, niet ver van de plek waar vlucht MH-17 neerstortte.

Vanwege de oorlogshandelingen in het gebied werkt de club zijn thuiswedstrijden overigens af in Kiev. In de vorige ronde was de club net te sterk voor het Noorse Molde. Dankzij een Noors eigen doelpunt in de 89ste minuut plaatste Loegansk zich voor de play-offs.

Twente opnieuw tegen FK Qarabag

Bij de loting in Nyon werd FC Twente gekoppeld aan een oude bekende. In 2009 was het Azerbeidzjaanse FK Qarabag Agdam ook al tegenstander in de play-offs. Destijds ging FC Twente door naar de groepsfase na een 3-1 zege in de Grolsch Veste. In Bakoe bleef het 0-0.

De ontmoeting gaf aanleiding tot de transfer van de eerste Azerbeidzjaanse voetballer naar de eredivisie. In de winterstop werd Vagif Javadov op voorspraak van coach Steve McClaren naar Enschede gehaald. Javadov kwam mede door blessures niet tot speelminuten bij de Tukkers en keerde na een half jaar terug naar zijn vaderland.

Op dit moment zijn twee Nederlanders werkzaam bij de club die oorspronkelijk afkomstig is uit het conflictgebied Nagorno-Karabach, maar sinds 1993 gedwongen zijn wedstrijden speelt in de hoofdstad Bakoe.

Qarabag, met Leroy George in de gelederen, werd afgelopen seizoen voor het eerst sinds 1993 kampioen van Azerbeidzjan. John van Loen is als technisch directeur verantwoordelijk voor de jeugdopleiding.

Zwolle debuteert tegen Sparta Praag

PEC Zwolle debuteert in de Europa League tegen Sparta Praag. De kampioen van Tsjechië is afkomstig uit de voorronde van de Champions League. Daarin gaf de club een comfortabele 4-2-voorsprong uit de eerste wedstrijd tegen het Zweedse Malmö FF uit handen. Door twee treffers van oud-Ajacied Markus Rosenberg werden de Tsjechen veroordeeld tot de Europa League.

In David Lafata hebben de Tsjechen wel de topscorer van het lopende Europese seizoen in de gelederen. De 32-jarige spits maakte al acht treffers in vier wedstrijden in de voorronde van de Champions League.

PSV tegen Wit-Russen

PSV speelt eerst thuis tegen Sjachtjor Soligorsk uit Wit-Rusland. Die club rekende in de derde kwalificatieronde op indrukwekkende wijze af met het Belgische Zulte Waregem. In Waregem werd het liefst 5-2 voor de Wit-Russen, waardoor de return in Borisov een formaliteit was (2-2).

De wedstrijden worden gespeeld op 21 en 28 augustus. De winnaars van de play-offs plaatsen zich voor de groepsfase van de Europa League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl