"Leg ebola uit aan dorpsoudsten"

De aanpak van het ebola-virus moet worden aangescherpt. Dat zei de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vandaag op een persconferentie. Vooral voor de landen in West-Afrika waar het dodelijke virus snel om zich heen grijpt, heeft de WHO een reeks aanbevelingen. De belangrijkste tips op een rij:

1. Verdere verspreiding van het virus moet worden voorkomen. Dat kan door de mobiliteit in de zwaarst getroffen landen Liberia, Guinee en Sierra Leone zoveel mogelijk te beperken. Eerst moet er voor worden gezorgd dat er genoeg water, voedsel en zorgmiddelen in de landen aanwezig zijn. Vervolgens kan de handel en het verkeer tot een minimum worden gereduceerd.

2. Hulpverleners moeten proberen de verschillende Afrikaanse gemeenschappen te betrekken bij de aanpak van ebola. Daarbij is de samenwerking met opiniemakers, dorpoudsten en religieuze leiders essentieel. Zij kunnen de bevolking uitleggen dat ebola geen mysterieuze plaag is, maar een ziekte die moet worden aangepakt.

3. De hulpverleners die met ebola-patiënten in aanraking komen moeten beter worden beschermd. De afgelopen tijd is dit niet altijd goed gegaan. Meerdere verpleegkundigen en artsen zijn besmet geraakt.

4. Ebola-patiënten moeten minstens 30 dagen worden geïsoleerd. Nieuwe wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat de besmettingsperiode zeker 30 dagen kan aanhouden.

5. Om vast te stellen of iemand daadwerkelijk het ebola-virus heeft, moeten er twee bloedtesten worden afgenomen, met een tijdsverschil van 48 uur.

6. Alle mensen behalve hulpverleners die in contact zijn geweest met ebola-patiënten moeten 21 dagen streng in de gaten worden gehouden op eventuele symptomen. Zij mogen gedurende deze tijd niet reizen.

7. De begrafenissen van overleden ebola-patiënten moeten worden begeleid door professionele teams. Zij zien er op toe dat de begrafenis volgens de gezondheidsvoorschriften verloopt. Daarbij moeten de teams wel rekening houden met de plaatselijke gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl