NOS SportAangepast

Van Rijsselberghe twijfelt niet meer

Dorian van Rijsselberghe heeft op het eerste testevenement in Rio goud gewonnen in de RS:X-klasse. De Nederlandse favoriet eindigde in de medalrace als vierde en troefde daarmee zijn belangrijkste concurrent, Byronas Kokkalanis, af. De Griek finishte in de beslissende wedstrijd als laatste en belandde zelfs naast het podium. Ploeggenoot Kiran Badloe eindigde op de negende plaats in het algemeen klassement.

Er stond niet veel wind tijdens de medalrace en de windsurfers moesten anderhalf uur wachten op een klein briesje. De 25-jarige Van Rijsselberghe begon links op de baan in de Guanabara-baai en had een goede start. De Texelaar finishte als vierde en pakte met dat resultaat het goud op het allereerste olympische testevenement van Rio 2016.

"Ik ben hier heel blij mee", zei Van Rijsselberghe na afloop. "Het is een goed begin. Twee jaar na Londen is het goed om te weten dat we op de goede weg zijn. Soms ga je wel eens twijfelen, zoals na de wereldbekerwedstrijden dit voorjaar. Maar dat is niet nodig."

Zilver De Geus

Bij de dames behaalde Lilian de Geus het zilver. De 22-jarige windsurfster ging als vijfde de medalrace in, maar liet veel ervaren concurrenten achter zich. De Franse Charline Picon won uiteindelijk het goud. De Geus is bezig aan een goed eerste seizoen bij de Delta Lloyd kernploeg. Zo won ze al zilver tijdens de Sofia Cup in april van dit jaar.

"Ik heb vandaag echt het maximale eruit gehaald", vertelde De Geus. "Geweldig. Ik had eindelijk een echt goede start. Ik heb ook afgeleerd niet te focussen op het eindresultaat, maar op wat ik moet doen. Goed starten, goed kijken, tactisch varen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl