NOS NieuwsAangepast

"Spinazie van 1,10 naar 30 cent"

De gevolgen van de Russische boycot zijn ook merkbaar op de groenteveiling in Zaltbommel. In een paar dagen zijn de prijzen gekelderd, zegt een handelaar. "Ik loop hier al 55 jaar mee. Zo slecht heb ik het nog nooit meegemaakt."

Hij heeft net spinazie ingekocht voor 30 cent. "Dat was woensdag nog 1,10 euro. Dat houdt geen tuinder vol." Volgens een andere handelaar zitten veel telers daardoor nu financieel in de problemen. "De sector is niet stevig. Er is veel geïnvesteerd in nieuwe technieken om de consument het beste te bieden en milieuvriendelijk te produceren. Dat kost veel geld, waardoor het water sommige mensen nu tot de lippen komt."

Sector de dupe

De lage prijzen gelden niet alleen voor de groente en fruit die van Nederland naar Rusland worden geëxporteerd. Ook andere producten, zoals bloemkool, lijden onder de boycot. "Wij exporteren dat weliswaar niet naar Rusland, maar andere Europese landen wel. Als die hun waar ook niet kwijt kunnen dan daalt de prijs hier ook. Het is dramatisch voor de hele sector", zegt veilingdirecteur Peter van Osch.

De niet verkochte producten worden van de markt gehaald en vernietigd of als veevoer gebruikt. "Dat soort zaken zien we toenemen", zegt Van Osch. Er is volgens hem in Nederland geen andere manier om met niet verkochte producten om te gaan.

Compensatie

De ogen van de handelaren zijn niet alleen gericht op de veilingklok, maar ook op Den Haag. Van Osch vindt dat telers gecompenseerd moeten worden. "We begrijpen dat dit gebeurt, maar het kan niet zo zijn dat één sector de klappen moet opvangen. We moeten daar solidair in zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl