Ebola: internationale noodsituatie
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de verspreiding van ebola bestempeld tot "een medische noodsituatie van internationale zorg". De WHO heeft een persconferentie gegeven over de aanpak van het dodelijke virus, waartegen geen medicijn bestaat.
De organisatie gaat er vanuit dat de situatie de komende maanden nog verslechtert, voordat verbetering optreedt. Het risico op verspreiding naar de Europese Unie is extreem laag, aldus de Europese Commissie.
Volgens de WHO is er een gecoördineerde internationale aanpak nodig om de verdere verspreiding van ebola te stoppen. De organisatie roept landen wereldwijd op zo snel mogelijk steun te verlenen aan getroffen landen.
Ernstige ziekte
De WHO heeft de ziekte tot een internationale noodsituatie bestempeld omdat het om een groot aantal gevallen gaat, die wijd verspreid zijn, omdat het om een ernstige ziekte gaat en de besmetting binnen families en gemeenschappen plaatsvindt.
De ziekte komt vooral voor in landen waar het gezondheidssysteem zwak is. Medische hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen lopen op hun tandvlees. De verspreiding gaat nu snel, maar kan met de juiste aanpak wel degelijk gestopt worden.
Incubatietijd
De incubatietijd van de ziekte is 2 tot 21 dagen. Patiënten moeten zo snel mogelijk naar het ziekenhuis om hun overlevingskans te vergroten. Daar moeten ze geïsoleerd worden verpleegd zo lang ze ziek en besmettelijk zijn.
Het virus wordt verspreid via lichaamssappen zoals bloed en urine. De WHO pleit voor goede voorlichting in getroffen gebieden, ook om wilde verhalen te ontkrachten. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat ze sterven als ze medische hulp zoeken, omdat ze in complotten geloven.
Ook adviseert de WHO landen een plan van aanpak klaar te hebben, en een noodsituatie uit te roepen zodra de ziekte uitbreekt. Landen moeten met luchtvaartmaatschappijen samenwerken.
Geen reisverbod
De WHO geeft geen reisverbod om de arme economieën niet extra te treffen, maar vindt wel dat mensen die besmet zijn niet moeten reizen. De organisatie adviseert landen reizigers informatie te geven over het virus. Ook adviseert de WHO dat begrafenissen van ebolapatiënten door professionals moeten worden gedaan.
Bijna 1000 mensen zijn overleden aan ebola. Tot nu toe zijn in vier West-Afrikaanse landen bevestigde ebola-gevallen vastgesteld: in Guinee, Sierra Leone, Liberia en Nigeria. En mogelijk ook in Benin. In de Verenigde Staten worden twee ebola-patiënten in een ziekenhuis in de buurt van Atlanta verpleegd.