NOS NieuwsAangepast

Deutekom was enige echte diva

Placido Domingo, Jose Carreras en Luciano Pavarotti, met wie zong de gisteren overleden Cristina Deutekom niet tijdens haar lange en indrukwekkende carrière. Geboren als Stientje Engel in Amsterdam groeide ze uit tot een wereldberoemde sopraan. Maar het optreden viel haar niet gemakkelijk.

Deutekom kreeg belangrijke prijzen, onder meer voor haar uitvoering van Königin der Nacht uit Die Zauberflöte van Mozart. Ze zong die rol in Amsterdam, de Metropolitan Opera in New York en de Scala in Milaan, waar zij haar grootste triomfen vierde.

De kiem voor haar carrière werd kort na de oorlog gelegd bij een oratoriumkoor. Ze trouwde met de bokser Jacob Deutekom, die droomde van een carrière als prof. Hij heeft haar later steeds begeleid. Ze volgde de operaklas van het conservatorium en betaalde de zanglessen van haar loon als kousenstopster.

Geen kapsones

Na haar debuut in 1963 ging het snel. Vooral in het buitenland boekte ze grote successen, terwijl ze in Nederland naar eigen smaak te weinig optrad. De critici uit eigen land zijn in die tijd ook vaak verdeeld over haar kwaliteiten; zo zou haar zingen soms op jodelen lijken en was er kritiek op haar acteerprestaties. Maar bij de fans was ze zeer geliefd.

Hoewel ze La Deutekom werd genoemd, had ze geen last van kapsones. Ook dat droeg bij aan haar populariteit. Voor het operapubliek was ze de enige echte diva die Nederland rijk was.

Haar repertoire was voornamelijk Italiaans. En ze was zeer kritisch op haar partijen. Sommige opera's wilde ze niet zingen, omdat de rollen emotioneel te veel van haar vergden. La Traviata en Madame Butterfly bijvoorbeeld vond ze te tragisch.

Heimwee

Optreden was voor Deutekom geen sinecure. Ze had plankenkoorts en ook vaak heimwee. Ze kreeg hartklachten, die volgens haarzelf mogelijk een gevolg zijn van al die zenuwen. Ze stopte daarom met optreden in 1986.

Na een hartoperatie beëindigde Deutekom in 1988 haar zangcarrière. Daarna heeft zij het Deutekom Operaconcours voor jong zangtalent gesticht, waarin ze nog jaren actief was. Cristina Deutekom is 82 jaar geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl