NOS NieuwsAangepast

De Russische sancties per land

Rusland kondigde vandaag aan wat de economische sancties concreet betekenen. De import van levensmiddelen uit de Verenigde Staten, Australië, Canada, de Europese Unie en Noorwegen wordt stopgezet. Om het Westen economisch te raken, wil Rusland meer producten uit Zuid-Amerika importeren. Wat betekenen deze maatregelen voor Nederland en zijn belangrijkste buurlanden in de praktijk? Een overzicht.

Nederland

De sancties zullen Nederland raken, maar in welke mate is nog moeilijk te zeggen. Volgens het Landbouw Economisch Instituut (LEI) exporteerde Nederland in 2013 voor 1,56 miljard euro aan landbouwproducten naar Rusland. De belangrijkste producten zijn bloemen en planten, met een totale exportwaarde van 390 miljoen euro.

Op de tweede plaats staan zuivelproducten. In 2013 werd er voor 301 miljoen euro aan kaas, melk, boter aan eieren naar Rusland uitgevoerd. Op de derde plek staan groente en fruit, met ruim 184 miljoen euro.

Daarnaast zou Nederland ook op een ander vlak hinder van de Russische sancties kunnen ondervinden. Rusland overweegt namelijk het luchtruim boven het land te sluiten voor Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. De vliegroute over Rusland is voor bijvoorbeeld KLM veruit de snelste weg naar Oost-Aziatische landen.

België

In 2013 kwam 1,4 procent van de Russische import uit België, bijna net zoveel als uit Nederland. Vooral de slachthuizen zullen de gevolgen van de sancties gaan voelen, zegt correspondent Joris van Poppel. België exporteert jaarlijks voor ruim 50 miljoen euro aan varkensvlees naar Rusland. De Belgische federatie van slachthuizen reageerde vandaag meteen op de aangekondigde maatregelen.

Volgens de federatie zullen 500 tot 5000 arbeidsplaatsen overbodig worden. De slachthuizen, die sterk afhankelijk zijn van de Russische import, zitten nu al met diepvriezers vol vlees dat ze niet verkocht krijgen.

Daarnaast zullen fruittelers de dupe worden. 60 procent van de Belgische peren gaat vooralsnog naar de Russische markt, ter waarde 100 miljoen euro. Daarnaast exporteert België voornamelijk appels, tomaten, paprika's, melk en kaas. België zal ruim 230 miljoen euro mislopen als de uitvoer naar Rusland stopt.

Duitsland

Van alle Europese handelspartners zal Duitsland waarschijnlijk het hardst getroffen worden door de Russische sancties. Duitsland is de op een na belangrijkste handelspartner van Rusland. 3,3 procent van de Duitse export ging in 2013 naar Rusland, terwijl 4,3 procent van de Russische importen uit Duitsland kwam.

Hoewel Duitsland nauwelijks levensmiddelen naar Rusland exporteert, hebben de sancties wel effect op de handelsrelatie. Duitsland verkoopt vooral chemicaliën, auto's en machines aan Rusland. Deze industrieën vallen nu nog buiten de sancties, maar toch zijn bedrijven in deze sectoren voorzichtiger geworden, zegt correspondent Tim de Wit. "Bedrijven in de machinebouw zijn minder geneigd bestellingen uit Rusland aan te nemen, aangezien de toekomst met Rusland onzeker is".

Volgens De Wit worden vooral de bedrijven in het Oosten van Duitsland hard getroffen door de economische maatregelen. Dit heeft te maken met de banden tijdens de Sovjet-Unie. Veel machinebedrijven in Oost-Duitsland halen 30 tot 50 procent van hun omzet uit Rusland.

In Duitsland zijn ruim 300.000 mensen betrokken bij de handel met Rusland. Hun banen komen door de sancties op de tocht te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl