NOS NieuwsAangepast

Harde taal NAVO-chef tegen Moskou

NAVO-secretaris-generaal Rasmussen heeft in Kiev een klemmend beroep gedaan op Rusland om zijn koers wat betreft Oost-Oekraïne te wijzigen. "Ga weg bij de afgrond, ga weg bij de grens", zei hij. Hij doelt daarmee op het samentrekken van 20.000 Russische militairen aan de grens met Oekraïne. De NAVO is bang dat Rusland die onder het mom van een vredesmissie over de grens zal sturen.

Volgens Rasmussen worden de vrijheid en toekomst van Oekraïne ernstig bedreigd. De oorzaak daarvan ligt in Moskou, zei hij. In plaats van het conflict te deëscaleren, gaat Rusland door met het destabiliseren van Oekraïne. Ruslands steun aan de de separatisten is in omvang en raffinement alleen maar toegenomen, zei hij. "Het neerhalen van MH17 laat zien welke gevolgen deze roekeloze steun heeft."

Samenwerking

Rasmussen zei verder dat de NAVO de banden met Oekraïne stevig gaat aanhalen. Het bondgenootschap stuurt adviseurs naar Kiev die het Oekraïense leger moeten helpen bij hervormingen. Tegelijkertijd stelt de NAVO geld beschikbaar, onder meer voor verbetering van militaire communicatiesystemen, logistiek en digitale veiligheid van de Oekraïense krijgsmacht.

De NAVO en Oekraïense troepen zullen meer samenwerken en vaker gezamenlijke oefeningen houden.

Verder wordt op de NAVO-top begin volgende maand in Wales een speciale bijeenkomst belegd over de situatie in Oekraïne. De Oekraïense president Porosjenko is daarvoor uitgenodigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl