NOS NieuwsAangepast

Minder mensen in schuldsanering

Vorig jaar zijn opnieuw minder mensen met problematische schulden in de schuldsanering beland. Het waren er 12.350, ruim 1400 minder dan in 2012. Het lukt steeds vaker om buiten de rechter om een regeling te treffen met schuldeisers.

Uit een overzicht dat staatssecretaris Teeven naar de Tweede Kamer heeft gestuurd blijkt dat er in 2013 minder mensen een aanvraag hebben gedaan om in de wettelijke schuldsaneringsregeling te komen. Als ze toegelaten worden, doorlopen ze drie jaar lang een streng saneringstraject om uit de schulden te komen.

Laatste redmiddel

Volgens Teeven is dat een laatste redmiddel, en wordt er nu beter gebruik gemaakt van andere mogelijkheden die de wet biedt, zoals een voorlopige voorziening, moratorium of dwangakkoord.

Ook gemeenten bieden vaak programma's om uit de schulden te komen, waardoor minder mensen doorstromen naar de Wet schuldsanering (Wsnp).

Schone lei

Doel van de Wsnp is dat mensen na sanering van hun schulden weer met een schone lei kunnen beginnen. Volgens Teeven is die doelstelling vorig jaar in driekwart van de gevallen bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl