NOS NieuwsAangepast

"Weggaan uit ebolagebied moeilijk"

Marjolein Louisa wil weg uit Sierra Leone. Voor haar werk woont de Nederlandse samen met haar man en dochter (5) in het West-Afrikaanse land, maar nu de ebola-epidemie al een half jaar aanhoudt, wil ze het land uit. Dat blijkt nog een hele klus.

"Wij willen graag zo snel mogelijk weg. Niet omdat ik bang ben voor de ziekte zelf, maar meer vanwege de sociale onrust die dat met zich meebrengt", zegt Louisa telefonisch vanuit het dorp Mange. "De onrust neemt toe. Dat merk je al in de aanvoer van bijvoorbeeld voedsel. Bovendien lopen we met acht besmettingen hier in de directe omgeving ook het risico dat er in een later stadium gebieden worden afgegrensd van de buitenwereld. Daar wil ik niet op wachten."

Andere Nederlanders in het gebied hebben dezelfde conclusie getrokken. "Sommige zijn al weggegaan, anderen zijn na vakantie in Nederland niet meer teruggekomen vanwege de ebola-uitbraak."

Geen handen schudden

Louisa neemt al een tijdje voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen. "Mijn dochter gaat al drie maanden niet naar school. We hebben ons sociaal geïsoleerd op onze palmolieplantage, zodat we minimale contacten hebben. De mensen die we zien, schudden we niet de hand. Zo wordt het risico op besmetting nihil."

"De sociale onrust is er echter niet minder om. Militairen doen huiszoekingen op zoek naar zieken. Mensen die ziek worden, gaan niet naar het ziekenhuis omdat ze bang zijn dat ze dan worden gedood door de regering. Dat is een hardnekkig gerucht, waardoor de ziekte sneller kan escaleren. Ook sturen ziekenhuizen zieken weg omdat ze het personeel niet hebben."

Vluchten peperduur en overvol

Toch is wegkomen nog niet zo makkelijk. "Er is echt een exodus gaande van rijke lokalen, zoals politici. Bovendien schrapt een aantal maatschappijen vluchten, zoals British Airways, waar wij eigenlijk al tickets hadden geboekt. De steeds schaarsere vluchten zijn peperduur geworden en overvol."

Louisa heeft nog geen contact gezocht met de Nederlandse ambassade in het land. Wel ontving ze vandaag een e-mail van de ambassade, waarin ze het advies krijgt de komende dagen onder meer de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goed in de gaten te houden.

Als die instantie maatregelen aankondigt, kan dat gevolgen hebben voor wat de ambassades kunnen doen voor Nederlanders in het buitenland. Ook kondigt de Nederlandse ambassade aan dat ze vanaf nu contact willen houden met Nederlanders in het gebied.

De man van Louisa moet van zijn werkgever voorlopig achterblijven in Sierra Leone. Wel heeft het bedrijf een vliegtuig klaarstaan als de situatie ineens verslechtert. Louisa wil voorlopig niet in Sierra Leone zijn."Ik ga pas weer terug als alles voorbij is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl