NOS NieuwsAangepast

Zitting VN-Veiligheidsraad over Irak

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vanavond op verzoek van Frankrijk in spoedzitting bijeen om zich te buigen over de situatie in Irak. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius maakt zich grote zorgen over de opmars van ISIS in Noord-Irak, waar tienduizenden mensen op de vlucht zijn geslagen.

Ook is hij verontwaardigd over de "onaanvaardbare mishandelingen" waaraan de ISIS-troepen zich schuldig maken. Hij hoopt dat de internationale gemeenschap gezamenlijk tegen ISIS in actie komt en de bevolking steunt en beschermt.

Op de vlucht

In Irak rukt de soennitische beweging ISIS op. Tienduizenden burgers zijn op de vlucht. Sinds afgelopen weekend heeft ISIS 15 plaatsen, een grote stuwdam en een legerbasis overmeesterd. Ook een aantal plaatsen waar vooral christenen wonen, zijn ingenomen door ISIS. Veel inwoners zijn gevlucht.

Volgens een Koerdische functionaris dreigt een humanitaire ramp in de bergen in het noorden van het land, waar tienduizenden mensen vastzitten zonder voedsel en water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl