NOS NieuwsAangepast

Ebolapatiënt aangekomen in Spanje

Een 75-jarige missionaris die besmet is met ebola is aangekomen in Spanje. Priester Miguel Pajares was met een speciaal vliegtuig opgehaald in Liberia.

Pajares is in een Madrileens ziekenhuis in quarantaine geplaatst. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is zijn toestand stabiel.

Samen met Pajares is ook een non opgehaald die met hem in Liberia zat afgezonderd. Tests wezen uit dat de uit Equatoriaal-Guinea afkomstige vrouw geen ebola heeft. Als een nieuwe test in Madrid ook negatief is, zal ze uit quarantaine worden gehaald.

Het is nog maar de tweede keer dat een patiënt met ebola naar Europa wordt gevlogen voor behandeling. In 1994 werd een dierenarts die de ziekte had opgelopen bij onderzoek naar apensterfte in een Ivoriaans natuurpark naar Zwitserland overgebracht voor behandeling. Zij overleefde de ziekte.

Nog twee gevallen

Pajares woont al een halve eeuw in Liberia en werkte daar voor een katholieke hulporganisatie. Hij raakte besmet toen hij een patiënt bezocht die de ziekte had opgelopen tijdens de uitbraak in West-Afrika.

Naast Pajares en de non werden nog drie missionarissen in quarantaine geplaatst; twee van hen hebben ook de ziekte onder de leden. Familieleden hebben Spanje gevraagd die vrouwen, uit Congo en Equatoriaal-Guinea, ook over te vliegen, maar daar zijn nog geen plannen voor.

1711

Ziekenhuisexperts in Spanje garanderen dat er geen gevaar bestaat voor de volksgezondheid. De ziekte is alleen overdraagbaar door direct contact en Pajares wordt verzorgd door twee mensen in beschermende pakken.

In totaal hebben in West-Afrika of 1711 mensen ebola gekregen. Van hen zijn inmiddels 932 overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl