NOS NieuwsAangepast

Rusland maakt sancties bekend

De Russische premier Medvedev heeft bekendgemaakt welke maatregelen Rusland neemt tegen landen die sancties tegen het land hebben ingesteld. Australië, Canada, de Europese Unie en de Verenigde Staten worden getroffen door de sancties. Zij mogen geen vlees, vis, noten, melkproducten en groente en fruit meer exporteren naar Rusland.

President Poetin had gisteren al aangekondigd dat er tegenmaatregelen genomen zouden worden. Het verbod gaat vandaag in en geldt voor een jaar.

Vliegverbod

Medvedev maakte ook bekend dat Rusland overweegt een luchtvaartverbod boven Russisch grondgebied in te stellen voor Europese en Amerikaanse maatschappijen. Dat zou luchtvaartmaatschappijen geld kosten omdat ze van en naar Azië om moeten vliegen.

Voor Oekraïense vluchten is wel al een verbod ingesteld.

Zwaardere strafmaatregelen

De Russische maatregelen zijn een reactie op de sancties die de EU en de VS instelde na het neerhalen van vlucht MH17. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Timmermans dat het kabinet in Brussel heeft aangedrongen op nog zwaardere strafmaatregelen tegen Moskou.

Zo wilde het kabinet dat het wapenembargo ook zou gaan gelden voor bestaande contracten. Omdat daarvoor een uitzondering is gemaakt, kan Frankrijk wel gewoon marineschepen leveren aan Rusland.

In de brief schrijft Timmermans dat Nederland liever had gezien dat er geen uitzondering werd gemaakt, maar tevreden is met deze eerste stap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl